Åsens SK

Åsens SK som 2008 firar 85-års jubileum bildades 1923.

I det första protokollet under paragraf 9 står beslut om att årsavgiften ska vara för manliga medlemmar 50 öre och för damer 25 öre. Man bestämde också att snarast hålla en skidtävling den 25/2 1923. Verksamheten fortskrider i skidans tecken år efter år. Den 30/12 1923 hölls en tävling sträckan Åsen – Storbäcken tur och retur efter landsvägen. Segrare blev Alfred Fälth med tiden 1.40.25.

Det så kallade störtloppet ägde rum för första gången den 4/3 1934 då man åkte skidor ner från Stortjärnsåsen till Bredvad. Spritt Oskar och Erik M. Larsson var suveräna vinnare under många år. I prislistan från detta lopp finns också Signe Bertals och under följande år finns flera modiga damer, t ex. Tysk-Tora, Smeds-Karin, och Digerbergs-Margit.

Tappra försök att åstadkomma hoppbackar gjordes i Åg-ås och Keldbjärr, försök som resulterade i diverse kontusioner och gipsbandage, men dessa planer avstannade snart och Dr Welin m. fl. kunde dra en lättnadens suck.

Föreningen blev också medlem i Svenska tyngdlyftningsförbundet och Gunnar W Andersson var suverän i supertungviktsklassen och ack så lätt där hivades 100-kilosstången upp i riktning mot stratosfären.

Gymnastik var också ett område som föreningen sysslade med, ÅSK:s dam och herrgymnaster engagerades vid Barnens dag i Älvdalen och ett flertal uppvisningar inom byn.

Fotbollen är väl den gren som blivit mest omfattande både ekonomiskt som administrativt och personellt. Frågan om fotbollsplan väcktes redan 1933 av Gunnar Bergström men det blev ingen riktig fart på arbetena med idrottsplanen förrän i slutet av 40-talet och i början av 50-talet. Ett juniorlag var Åsens första fotbollslag 1946. Både herr och damlag har funnits under årens lopp. Den 5/9-1962 finns i protokoll: ”Ordföranden överlämnade under djup rörelse till ÅSK kronor 5:- med anledning av den stora händelse som inträffade på Hedvallen genom ÅSK:s seger över Älvdalen med 3-1.”

Elsa Wimelius och Birgit Åslund ledde under många år husmorsgymnastiken som resulterade i mängder av diplom och märken av högsta valör. Bidrag i klingande valuta har influtit genom ÅSK:s handarbetande, sömmande, stickande, virkande etc. syföreningsdamers flinka fingrar.

Fritt avskrivet från en artikel av Helge Wimelius införd i tidningen Släkt och Hembygd nummer 18.f

Aktuellt

Gambudsloppet 2016